ANIS Anis är klassiska kryddor i svensk matlagning Fröna används hela eller krossade i bröd, mjuka kakor, äppelpaj, efterättssåser och konfekt. Också i mjukost, inläggningar, currysås och i kokvattnet till fisk. Tugga lätt rostat frö efter maten för andedräkten och matsmältningen. Blomman används i fruktsallad. Bladen används tillsammans med fikon dadlar och nötter. Stjälken och roten get lätt smak av lakrits till soppor och grytor. I hushållet används fröna till bete i råttfällor. Som skönhetsmedel kan man blanda malen frö i ansiktsmask.Fröoljan används i parfym, tvål, tandkräm och munvatten. Finn i "kungens bröstkarameller". Som läkemedel använder man fröna till te mot förkylning, hosta och luftrörsbesvär. Motverkar kolik hos spädbarn, häver kväljningar, stimulerar mjölkproduktionen hos ammande mödrar.


BASILIKA Basilikan är en smaksättare i Chartreuse. Basilikaoljan används inom parfymindustrin. Passar i all sorts mat, oumbärlig i det italienska och provensalska köket. Förslagsvis vinäger, ättika, såser, tomater, paprika, auberginer, fiskrätter, kötträtter, äggrätter, skaldjur, sallader, soppor, te och smaksättning i korv och pastejer. Placera en basilikaplanta i köksfönstret så håller den flugorna borta.


CITRONMELISS Citronmeliss ingår i chartreuse och benediktinerlikör. Mycket allsidig ört, bladen kan användas till det mesta. Som örtte är den en klassiker, antingen på egen hand eller som inblandning i örtteer som behöver en smaksättning. Både färska och torkade blad går bra till te. Bladen kan finstrimlas och användas till såser, sallader kött, fiskrätter, kyckling, kalvrätter och äppelgelé. Majonnäs, surkål inlagd sill höns och grytor. Gott i vindrinkar. Kan användas i alla sammanhang där citron passar. Mycket fint som dekoration på desserter. Gör fina buketter till sjuka. Bladsaften kan blandas med vax och användas som möbelpolish. Bladen kan också användas för att gnugga in nya bikupor.


CURRY Som en dekorativ planta i örtagårdar. Blommorna är fina i potpurrier, till kransar och andra arrangemang. Bladen är dekorativa i buketter, kransar och girlanger. I matlagningen kan man använda kvistar som man lägger i soppor, grytor, grönsaks och risrätter, samt pickles. Tag bort kvisten före servering.


DANSK KÖRVEL Ät bladen råa, innehåller mycket C-vitamin, karoten, järn och magnesium. Drick gärna te på avkoket.


FRANSK DRAGON Matlagning. Är oumbärlig i det franska köket. Ingår i den franska örtblandningen "fines herbes". Dragon är alltid med i kryddörtsbuketter. Huvudkrydda i bearnaisesås, majonnäs och tartar. Används i ättika, vinäger och inläggningar. God i grytor, ägg, fisk och lammrätter, även kyckling och färser av olika slag. Fågel och sallader.


FÄNKÅL Varje del på plantan är användbar. Hela plantan pryder en rabatt. Fröna används till såser, fiskrätter, bröd och sallader. Hacka bladen och strö dem över sallad och kokta grönsaker, blanda i soppor. Bladen gör sig bra till fyllning i fet fisk. Stjälken är god i sallad, gärna späd stjälk. Drick avkok för bättre matsmältning mot förstoppning. Tugga mot hunger (bantningsmedel). Modern forskning tyder på att fänkålen minskar alkoholens giftverkan. OBS! TA INTE FÖR STORA DOSER. Som skönhetsmedel används avkok från fänkål till ögonbad mot svullnad. Fänkål tuggas mot dålig andedräkt.


GRÄSLÖK I matlagning. Passar till nästan allt. Räknas som en oumbärlig krydda till salt och viss typ av såser, i Sverige. Gott som grönkrydda på smörgåsen. Bra till sill och strömming, soppor, tillsammans med keso och kvarg och äggrätter. Att äta gräslök lär vara ett utmärkt sätt att reta aptiten, liksom den är bra för matsmältningen och är dessutom milt laxerande. Innehåller mycket fibrer, folacin och vitamin -A liksom karoten (anti-oxidant) och kalcium. I Frankrike ingår den som delkrydda i "fines herbes". Klippt gräslök till sur grädde strödd över sallad, soppa gryta och smörgås. Bland i mjukost, låt stå 1 tim i kylskåp. Torkad gräslök blandas i salladsås eller fuktas i citron. Växande lök skyddar andra växter mot ohyra och mjöldagg. Låt dra i vatten spruta mot bladlöss, mjöldagg äppelrost.


ISOP Dekoration. Blomman blandas i sallader. Bladen används i liten mängd, har en lätt bitter smak. Hjälper magen att smälta fet fisk och fett kött. Gnid vilt och kanin med isop, smaksätt njure, lamm, patéer, grönsakssoppor och bönor. Blanda med tranbär i fruktsallad. Strö en nypa smulad isop under degtäcket på fruktpaj. Används för att hålla kålfjärilen borta vid odling av kål, odlas även nära vinranka för att få många vindruvsklasar. Te på isop vid besvär från lungorna eller matsmältningen. Gör essens på bladen som använd som omslag på blåmärken. OBS. ÄT ELLER DRICK ALDRIG ISOP VID HAVANDESKAP.


KORIANDER Fröna kan kokas med hela i soppor, grytor och grönsaksrätter. Används nystött i mortel till fisksås, skaldjursmarinad, höns och griskött, kakor, pajer och bröd. Plantans lägre blad används till curryrätter, sallader, såser och garnering. Stjälken får koka med i soppor och till torkade bönor. Färsk rot kokas som grönsak. Blandas i curryrätter. Fröna tuggas före måltid, te dricks som aperitif, hjälper matsmältningen, milt lugnande. Essensen blandas i salvor mot reumatiska smärtor i leder och muskler. Används som smaksättning i mediciner.


KRYDDSALVIA Matlagning, kosmetika, hushållsbruk, medicin. Salvia hjälper till att bryta ned matfett. Passar därför mycket bra till stekning av fläskkött och andra feta matanrättningar, fyllning i feta fåglar t ex. gås. Även lever makrill och ål. Smaken är mycket dominerande passar till mycket men inte till allt. Späda blad doppade i grädde, serveras med apelsin och socker. Också bra tillsammans med pasta och tomaträtter. Används som medicin av örtdoktorer mot reumatism, förkalkningar i leder och smärta.


KUMMIN I matlagning strö fröna över mustiga kötträtter, griskött, gås, gulasch för bättre matsmältning. I kokvattnet när man kokar kål, minskar lukten. Smaksätt soppa, bröd, kakor, ost äppelpaj och ugnsbakade äpplen, brännvin och rödbetsinläggning. Blanda med andra frökryddor till indiska rätter. Blanda i socker till kumminkonfekt. Kumminessens används i likörer och konfekt. Använd späda blad till soppa och sallad. Använd roten kokt som med andra rotsaker. Duvfarmare säger att det duvorna aldrig flyger vilse om det finns rostat kummin i duvslaget. Som skönhetsmedel används kumminessens i mun och ansiktsvatten. Tugga råa kumminfrö eller drick avkok för matsmältningen, aptiten och mot gasbildning. Ofarligt för barn.


LAGER Dekoration; Hela plantan formklipps. Kvist binds till lagerkrans. Blad får koka med kalops, grytor, soppor ossobuco. Smulas i marinad, soppspad, paté, curryrättar viltragu, bönor och fiskspad. Läggs i burk med långkornigt ris som får ta smak under förvaringstiden. Garnera med nyplockade blad. Lägg blad i mjöl och bland torkad frukt för att hålla virvlar borta. Häng upp en kvist i rummet, det luktar gott. Låt bladen dra i vatten som ökar aptiten. Blanda i oljeessens för massage kring reumatiska eller vrickade leder. Häll avkok i badvatten till lindring för ömma leder. Arten laurus nobilis är den enda lagern som inte är giftig.


LAVENDEL Används mycket för sin goda dofts skull, till ex doftkuddar att lägga i linneskåpet. Nåla fast en bukett med färska blommor på kläderna och insekterna hålls borta. Använd torkad stjälk som braständare eller rökelse. Som skönhetsmedel i ansiktsvatten för känslig hud, stimulerar celltillväxten och är bra mot finnar. Lavendelolja till massage av ömma muskler, stark svettning och celluliter. Tag ngr droppar lavendelolja i sköljvattnet till linne och håret. Som krydda i mat passar lavendel bäst till hare, älg, rådjur, älg och svamp. Blommorna kan med fördel användas som smaksättning i sylt och skorpor. De ingår också i vissa franska kryddblandningar från Provence, liksom att de lite bittra bladen används i vissa sydeuropeiska maträtter.


LIBBSTICKA I matlagning används bladen till soppor, grytor, sallad, inläggningar, grönsaksrätter och buljong. Blad och stjälkar kan arrangeras vackert i hög glasvas. Fröna används till smaksättning av drinkar och likörer. Krossat frö används till brödbak, strös på sallader ris eller potatismos. Stjälk kan ångkokas och serveras med vit sås. 10 cm långa skott äts råa med olja och vinäger. Roten skalas, kokas och lägges i lag. Används även som läkemedel.


  MALÖRT Man har ingen användning av malört i matlagningen, pga. att malörten är giftig i större mängder Innehåller det giftiga ämnet "thujon" Innehåller bitterämnet "absinthin". Dock en klassisk brännvinskrydda. En kvist malört eller två, stoppas i brännvinsflaskan, gör innehållet till "beska droppar". Absint tillverkades förr som likör i Frankrike, vilket blev mycket populärt under 1800-talet, men då folk blev allvarligt sjuka förbjöds den dock. Malört ingår idag som smakämne i vermouth. Plocka fina silvriga kvistar till buketter Används i trädgårdslandet mot ohyra och insekter. Lägg kvistar mellan lök o morotsraderna, då utsöndrar de sin starka doft när man går på bladen. Använd pulveriserande blad mot mal; starkt avkok som desinfektionsmedel i hemmet, svagare avkok till besprutning av etablerade växter. Koka stjälken och gult färgämne utvinns. Vid kraftig myrangrepp lägg grovklippta malörtskvistar och myrorna försvinner. Har man besvär med sniglar kan man koka ett malörtste och hälla där sniglarna finns. Kan användas som medicinens ört. Malört tillsammans med vatten har medicinsk effekt men tillsammans med alkohol har den en lömsk verkan.


MEJRAM I matlagning används bladen till soppor, grytor, sallad, inläggningar, grönsaksrätter och buljong. Blad och stjälkar kan arrangeras vackert i hög glasvas. Fröna används till smaksättning av drinkar och likörer. Krossat frö används till brödbak, strös på sallader ris eller potatismos. Stjälk kan ångkokas och serveras med vit sås. 10 cm långa skott äts råa med olja och vinäger. Roten skalas, kokas och lägges i lag. Används även som läkemedel.


MYNTA Du använder bladen som smaksättning och krydda till stekta och grillade kötträtter. Gör en välsmakande gelé som passar till lammkött, anka. Mynta är gott till grönsaker, chutney, yoghurt, gelé och efterrätter. Brygg ett uppfriskande te på bladen. Lägg myntablad i potpurrier och doftkuddar. Används som ingrediens i massage och badoljor. Särskilt grönmyntan användes mycket förr tillsammans med dill och kummin, speciellt till såser och kött. Krusmynta sägs hjälpa mot spolmask och öronvärk samt skydda mot hund och ormbett. Pepparmynta används främst som smaksättning för karameller, tuggummi och pastiller av skilda slag. Bladen kan också användas som brännvinskrydda.


OREGANO Växtfärgning, matlagning, huskurer, hårbalsam. I Väst-Norge används oregano till korv och sylta, även vid saltning av sill och fisk i tunnor användes torkad oregano. Passar till tomaträtter, äggrätter, rotsaker, pastasåser, lamm, fisk, kyckling, te och soppa. Oregano är den stora Pizzakryddan.


ROSMARIN Nyplockade blommor strös på sallad. Kanderas till garnering. Krossas med strösocker och blandas med grädde i frukträtter. En kvist rosmarin i ugnen vid brödbaket ger en härlig doft i rummet och åt brödet. Kvistar i vas friskar upp doften i rummet. Antiseptiskt rengöringsmedel till badrummets tillbehör. Koka en näve rosmarin i en halv liter vatten i 10 min. Rosmaringren lägges på grillkolen och håller insekterna borta. Häll avkok av rosmarin i badvattnet, stimulerar blodcirkulationen. Kompresser med avkok lägges på värkande leder, bra mot reumatisk värk samt annan smärta. Går fint att göra antiseptiskt munvatten till gurgling.


SOMMARKYNDEL Matlagning, hushållsbruk, medicin. Låt koka med färska bönor, grönsaker kål. Gott till höns, griskött, lamm, i grytor, såser på äggrätter. Utmärkt till saltfri diet. Mat som kryddats med kyndel behöver varken saltas eller peppras. Lägg en kvist kyndel på brasan, doftar gott och desinfekterar. Använd blommande topp, låt koka och använd ångan till adstringerande och antiseptisk ånga för huden, till badvatten om huden är fet.


TIMJAN Använd till kosmetika, medicin och hushållsbruk. Mycket användbar som krydda i maträtter t ex. kötträtter, vilträtter, fisk och inälvsmat, grönsaker, färsrätter, skaldjur, pasta och potatisrätter, äggrätter o vinäger. Är mycket lämplig i kryddbuketter


VINRUTA De finhackade färska bladen används som smaksättning av såser. Övrigt används inte vinruta särskilt i matlagning då den är mycket besk i smaken. OBS VINRUTA KAN FRAMKALLA EKSEM. I STÖRRE DOS KAN DEN VARA GIFTIG.Startsida
Sortiment Just nu Kryddans Användning Info Startsida